Historie tohoto pokrmu začíná ve Švýcarsku 18 století, přesněji v kantonu Neuchatel – základem sýrového fondue je směs dvou sýrů, bílého vína a mouky, těchto surovin byl ve Švýcarsku dostatek v každé domácnosti. Vznik fondue byla spíše praktická než gurmánská záležitost. Sýr i chléb přes zimu velmi rychle tvrdly.

A místní lidé zjistili, že pokud se sýr nahřeje a chléb se v něm omočí, vše hned lépe chutná. A společné posezení okolo stolu, kde plápolal pod mísou plamének, nebylo jistě uprostřed zimy k zahození. Dnes bereme fondue spíše jako labužnickou událost a zpestření při posezení s přáteli.

Receptů je nepřeberné množství, vedle klasického sýrového fondue můžete fritovat maso, ryby, zeleninu a pak je namáčet do omáček nebo připravit dětem na oslavu čokoládové fondue s mísou ovoce...

Více o fondue...

Většina receptů, které považujeme za původní švýcarské, má základ ve dvou druzích sýrů: Gruyere a ementálu. Této směsi se využívá také proto, že ani jeden z nich samotný nevytvoří správně hustou omáčku. Sýry jsou rozpouštěny v bílém víně, které jednak usnadní jejich tavení a také dodá chuť. Pokud sýr není dostatečně zralý, aby dodal potřebnou kyselost, přidá se kapka višňovice.

Ve skutečnosti má každý kraj svůj tradiční speciální recept:

Fribourg

Ve fondue této oblasti se kombinuje Gruyere a Vacherin a Fondue. Víno a třešňovice se přidávají pouze když sýr není dost tekutý. Když se víno nepoužije vůbec, stolovníci si namáčejí chléb nejprve do švestkovice, poté do sýra.

Ženeva

V této oblasti je obvyklé používat k přípravě fondue 3 druhy sýra: Gruyere, ementál a Walliser Bergkase. Někdy jsou též přidávány nasekané smrže.

Glarus

Tamní lidé nejprve připraví jíšku z mouky, másla a mléka a pak přidají Gruyere a sýr Schabzieger.

Východní Švýcarsko

Nejvíce využívanými druhy sýra jsou Gruyere a Vacherin a Fondue doplněné jablečným vínem.

Vaud

Místní lidé opraží a nasekají česnek a pak jej zkombinují se sýrem Gruyere.

Neuchatel

Tradiční je kombinace 2/3 Gruyere a 1/3 ementálu, nebo sýry půl napůl doplněné neuchatelským vínem.

© Copyright 1993-2005 Zásobování a.s - všechna práva vyhrazena

Doporučujeme: Pravidla.cz - Snář.cz - Štěstí.cz - osudová seznamka - Bazar - A.cz - aukce