Fondue je dnes labužnickou událostí a zpestřením při posezení s přáteli.

Receptů je nepřeberné množství, vedle klasického sýrového fondue můžete fritovat maso, ryby, zeleninu a pak je namáčet do omáček nebo připravit dětem na oslavu čokoládové fondue s mísou ovoce...

Více o historii fondue...

Tradiční nádoba na fondue z kameniny se nazývá caquelon nebo také câclon. Někdy je používána glazovaná keramika, mísa může být též litinová. Ale pokaždé je těžká, což napomáhá distribuci tepla. Mísa se nahřeje na sporáku a poté přenese na malý lihový nebo svíčkový vařič přímo na stole.

Stolování

Protože fondue je společenská záležitost, je zde pár pravidel, která by se měla dodržovat. Chléb napichujte na dlouhou speciální vidličku a v omáčce lehce otočte, aby se celý obalil. Sýr nechte chvilku okapat, jídlo vám alespoň zchladne. Když vkládáte porci do úst, mějte na paměti, že vidlička se bude znovu namáčet do společné omáčky, nedotýkejte se jí tedy ústy. Je také možné druhou vidličkou stáhnout připravený chléb na talířek a pak teprve sníst. Při fritování fondue napíchněte kousek masa a ponořte do rozpáleného oleje. Když je maso připravené tak, jak si představujete, stáhněte jej na talířek obyčejnou vidličkou, tou jej napíchněte a namočte do omáčky. Předejdete tak znečištění fritovací vidličky omáčkami a následnému zašpinění fritovacího oleje.

Chléb

Nejčastěji se používá francouzská bageta. Při krájení na kousky dejte pozor, aby na každém kousku zbyla kůrka. Ta zaručí, že chléb zůstane po namočení do sýra celý. Oblíbený je též chléb nakrájený na kostky a opečený nebo osmažený.

Další typy fondue

Vývar

Další možností, jak připravit fondue, je uvařit obyčejný zeleninový nebo masový bujón, ve kterém si pak každý stolovník vaří kousky masa, ryb nebo zeleniny a poté namáčí je do omáček.

Fondue jako zákusek

Velmi populární byly v 70.letech 20.století. Do roztavené čokolády se namáčelo ovoce, sušenky... Namísto čokolády se může použít karamel, puding apod.

Fonduta

Italské fondue je podobné fondue připravovanému ze sýru Fontina a vaječných žloutků.

Fondue Bourguignonne

Často také nazývané hovězí fondue. Půl napůl smíchané máslo a olej jsou zahřívány v litinové nebo smaltované nádobě. Tenké kousky masa a zeleniny jsou smaženy v oleji. Pro tento typ fondue je důležitá stabilní nádoba.

Bagna Cauda

Další typ fondue z italské oblasti Peidmonte. Název v překladu znamená "horká lázeň". Máslo, olivový olej, česnek a ančovičky jsou zahřívány a hosté v této směsi pomocí dřevěných jehel ohřívají nejrůznější druhy čerstvé zeleniny.

Raclette

Raclette je ve skutečnosti švýcarský sýr vyráběný z kravského mléka, jemně ořechové chuti, podobný Gruyere. Raclette se narozdíl od fodue servíruje na kraj stolu. Je to polovina nebo celé kolo sýra, který je nahříván a potom odškrabován. Tento pokrm se servíruje s vařenými bramborami, tmavým chlebem a nakládanou zeleninou.

Tipy pro vaření a stolování

  • Ohřívejte fondue na nejnižší možnou teplotu (kdy je ještě sýr tekutý příp. v oleji se dá ještě pohodlně fritovat), abyste zabránili přepálení oleje nebo spálení sýra.
  • Při přípravě sýrového fondue nezapomeňte na trošku škrobu, udržuje sýr rozpuštěný. Bez škrobu se sýr usazuje na dně.
  • Malé množství citrónové šťávy zvýší kyselost vína a díky tomu se bude sýr lépe rozpouštět.
  • Když přidáváte sýr do vařícího vína, raději než dokola jej míchejte ze strany na stranu, lépe se tak rozpustí.

Nádoby na fondue

Sýrové fondue a fondue jako dezert

Používán je tradiční caquelon nebo jiná kameninová nádoba, která dobře rozvádí teplo.

Fritované fondue nebo fondue ve vývaru

Vyberte nádobu, která je hluboká a pevně sedí na podstavci. Vhodná je smaltovaná nebo nerezová nádoba. Vnitřek nádoby by měl mít snadno čistitelný povrch.

Fondue vidličky

Jsou další nezbytností pro přípravu fondue. Jsou dlouhé se dvěma zoubkovanými špičkami. Musí mít rukojeti odolné teplu, dřevěné nebo plastové. Většinou mívají barevným puntíkem označené konce, aby si každý jedlík poznal svou vidličku. Pokud nemáte vidličky, mohou vám posloužit i dřevěné špejle.

Vařič

Existují tři základní varianty: lihový, gelový a čajové svíčky. Svíčky se hodí nejvíce pro čokoládové fondue, kde není nutná vysoká teplota zahřívání. Pro sýrové a fritované fondue se více hodí lihový nebo gelový vařič.

© Copyright 1993-2005 Zásobování a.s - všechna práva vyhrazena

Doporučujeme: Pravidla.cz - Snář.cz - Štěstí.cz - osudová seznamka - Bazar - A.cz - aukce